OTC, tezga 73, Novi Beograd
Radno vreme:  Pon‑Sub  08:00‑20:00   Ned. 09:00‑20:00
Pozovite odmah:  062 40 40 40

Sve što ste hteli da znate o 5G mreži

Otkup mobilnih telefona > Blog > Blog > Sve što ste hteli da znate o 5G mreži
Sve što ste hteli da znate o 5G mreži

5G mreža je mobilna mreža pete generacije koja je dizajnirana za povezivanje gotovo svega i svih uključujući i mašine, predmete i uređaje.

5G mreža je bežična tehnologija namenjena pružanju većih brzina prenosa podataka, ultra-niskim kašnjenjem prenosa slike i zvuka. Pouzdanija je, ima masivni mrežni kapacitet, dostupnija je i zadovoljiće prohteve većeg broja korisnika.

Više performanse i poboljšana efikasnost omogućavaju bolja korisnička iskustva i povezuju nove industrije. 5G mreža je industrijski standard koji će zameniti trenutni, rasprostranjeni, 4G LTE standard. Nova mobilna mreža neće samo ubrzati prenosi informacija sa pametnog mobilnog telefona na drugi, već će ubrzati kompletni bežični internet, svuda i za sve (na primer: povezani automobili).

Kako je nastala 5G mreža?

Za nastanak same 5G mreže nije zaslužna nijedna kompanija ili osoba, samim tim, niko nije konkretni vlasnik ove mreže. Postoji nekoliko kompanija u okviru mobilnog ekosistema koje doprinose njenom nastanku.

Qualcomm je odigrao veoma važnu ulogu u pronalasku tehnologija koje predstavljaju temelj i bazu koje pokreću industriju i čine 5G bežični standard. Reč je o projektu koji definiše nove globalne specifikacije. Njime se razvijaju novi izumi, i kreiraju rešenja funkcionisanja ove mreže, od korisničkog servisa do savremenog i revolucionarnog interfejsa. Brojne kompanije su deo ovog projekta, kao dobavljači delova, komponenti, provajderi i slično.

5G mreža 1

5G mreža će se zasnivati na OFDM (orthogonal frequency-division multiplexing), odnosno ortogonalnom frekvencijskom multikompleksiranju. Novi standard mobilne mreže koristiće novi opseg radio spektra iz 4G mreže.

Revolucinarna bežična mreža koristiće takozvane „milimetarske talase“ emitovane na frekvencijama između 30 i 300 gigaherca. Kako ovi talasi ne mogu da „prolaze“ kroz zidove i čvrste predmete, postavljaće se minijaturne stanice na svakih 250 metara u svim gusto naseljenim područjima (takozvana MIMO tehnologija, odnosno „masivni ulaz sa masivnim ulazima“).

Prve zemlje koje će uživati u brzini i svim drugim čarima 5G mreže su Južna Koreja, Velika Britanija, Nemačka i Sjedinjene Američke Države. Zemlje poput Švajcarske i Finske napreduju i razvijaju se, i uskoro će i one imati dostupnu modernu mrežu.

Koja je razlika između 5G i 4G mobilne mreže?

Napredak tehnologije doveo je do stvaranja brojnih mogućnosti i globalnog povezivanja ljudi na različitim krajevima sveta. Signal je sve brži, a granica je sve manje.

Prethodne generacije mobilnih mreža:

  1. Prva generacija – 1G (1980. godine) – isporučivala je analogni glas;
  2. Druga generacija – 2G (1990. godine) – digitalni glas
  3. Treća generacija – 3G (2000. godine) – prenos mobilnih podataka
  4. Četvrta generacija – 4G (2010. godine) – era mobilne širokopojasne mreže

Sve prethodne mobilne, bežične generacije dovele su do dizajniranja 5G mreže koja treba da pruži kvalitetniju i bolju povezanost nego ikada.

Zašto je 5G bolja mreža od 4G:

  • Značajno je brža
  • Bolji kapacitet
  • Značajno niže latencije
  • Počiva na objedinjenoj platformi sposobnijoj od 4G
  • Bolji spektrum

5G mreža koristi svoj maksimum iz svakog bita. Imaće mogućnost isporučivanja do 20 gigabajta po sekundi u najvećoj brzini i preko 100 megabita prosečne brzine prenosa podataka. To, zapravo, znači da će 5G biti i do 100 puta brža od 4G. Nova mreža će biti daleko pametnija, brža i efikasnija od prethodne. Njena brzina će značajno nadmašiti onu koja je trenutno dostupna potrošačima.

Da li će nova 5G mreža zameniti Wi-Fi?

Sigurno je da 5G mreža može da zameni Wi-Fi, ali veruje se da do toga neće doći. Nova i revolucionarna mreža imaće određena ograničenja u vidu kapaciteta i pokrivenosti. Osim toga, 5G mreža i Wi-Fi su bolji kao dodatak iskustvu korišćenja korisnika, nego kao konkurenti.

5G mreža 2

Nova mreža obećava ogromnu brzinu i gustinu pokrivanja, kao i napajanje automobila, pametnih uličnih svetala i slično. Ipak, to će biti moguće u budućnosti, a sada je 5G mreža, još uvek, korišćena u ograničenom obimu. Trenutna pokrivenost 5G mreže predstavljaće samo tri odsto bežičnih veza i tako do 2022. godine. To dalje znači da će potrošači morati da se oslone i na druge mreže, poput 4G i Wi-Fi.

Samim tim, korišćenje Wi-Fi mreže će porasti i neće biti zamenjana.

Firma Maćoni telefoni prati trendove, kao i napredak tehnologije. Uvek smo tu da vam ponudimo najmodernije mobilne uređaje, kao i pametne satove. Vršimo i otkup novih i polovnih mobilnih telefona, ali i tableta, eletričnih trotineta.

Ukoliko želite stari mobilni telefon da zamenite novim, mi smo tu za vas i pružamo najkvalitetniju uslugu po najpovoljnijoj ceni. Kontaktirajte sa nama i već danas postanite vlasnik novog mobilnog telefona.

Comments

Оставите одговор

sr_RSSerbian
Call Now Button